Vårt svenska köttvarumärke Scan som förut ägdes av våra svenska bönder förvaltas dåligt av dess nya finska ägare... Vi minns väl alla de förra rationaliseringarna där grisarna kokades levande på grund av slarv med bedövningen och avlivning. Djuren fick dö först när de kastats i skållkaret – vid fullt medvetande!!! Se blogginlägg 17 mars 2009.
Min källa till detta inlägg finns längst ner...
Beskedet att slakterijätten Scan ska centralisera verksamheten till färre orter och gör sig av med 500 oroar många bönder runt om i landet. Annette Back-Olssom är grisbonde i värmländska Torsby och hennes grisar riskerar framöver att transporteras långt för att komma till slakteriet.
– Nej, det här är helt tokigt alltså. Djuren ska transporteras genom halva Sverige för att de ska få dö. Det är helt tokigt tycker jag. Scans ägare den finska slakterikoncernen HK Scan anser att den svenska slakterijätten måste tjäna mer pengar. 500 anställda ska bort och verksamheten ska koncentreras till färre orter. All slakt av nötkött i Skara flytta till Linköping. De flesta grisar som tidigare slaktats i Skara kommer framöver slaktas 30 mil söderut i Kristianstad. Bo Algers är professor i husdjurshygien på Sveriges lantbruksuniversitet.
– Det är klart att en djurtransport är en påfrestning på djuren. Längre transporter innebär större påfrestning på djuren. Scans ställföreträdande vd Magnus Lindholm medger att transporterna i vissa fall kommer bli längre, men säger att de även framöver kommer klara transportera djuren inom den tidsgräns som gäller i dag. – Jag är ingen expert i hur det påverkar djuren i enskilda saker men vi har en åttatimmarsregel i Sverige som vi får transportera våra djur till våra slakterier. Den regeln kommer vi att upprätthålla under alla våra transporter. Antalet slakterier i Sverige har minskat de senaste åren i takt med rationalisering och stordrift. Samtidigt ökar intresset bland oss konsumenter för att handla närproducerat kött. Bo Algers på Sveriges Lantbruksuniversitet tror att dagens besked från Sveriges största slakteri kan leda till att fler kommer att köpa sitt kött från små slakterier. – Det ger möjligheter för andra aktörer som finns på närmare håll, att man väljer dem i stället, säger Bo Algers, professor i husdjurshygien på Sveriges Lantbruksuniversitet.
David Svanberg
david.svanberg@sr.se
I samarbete med SR Värmland och SR Skaraborg
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Bra skrivit!
Tack...
Ja, jag kunde ju bara inte låta bli!
Skicka en kommentar